Vaccineren

Waarom vaccineren wij onze paarden?

Om ze te beschermen tegen verschillende ziektes.

Influenza en influenza/tetanus

Influenza en influenza/tetanus vaccinaties worden heel vaak gegeven omdat als paarden bij elkaar komen op verschillende bedrijven en is verplicht bij wedstrijd paarden/pony’s. Het kan makkelijk overgedragen worden tussen paarden. Influenza is een virusinfectie van de voorste luchtwegen. Tetanus is een bacteriële ziekte veroorzaakt door Clostridium tetani. Het zenuwstelsel wordt aangevallen. Het behandelen hiertegen wanneer ze dit hebben gaat erg moeilijk en vandaar is het belangrijk om hiertegen een vaccin te geven. Hoe gaat dat vaccineren? Vanaf 6 maanden leeftijd kan een veulen gevaccineerd worden twee maal met vier weken ertussen. Daarna jaarlijks (influenza) of tweejaarlijk (tenaus) opnieuw vaccineren. Voor internationale sport paarden geldt een herhalingsvaccinatie van een 6 maanden voor influenza.

Droes

Droes is een bacteriële infectie van  de bacterie die Streptococcus equi equi heet. Het is een voorste luchtwegen en de luchtzakken, en het kan als het verder gaat ook verslagen droes worden. Met allerlei infecties en abcessen in het lichaam. Wil je hier goed tegen behandelen dan kun je de paarden eerst twee keer een boostervaccinatie geven en daarna elke drie maanden opnieuw vaccineren. Het beste is het als de gehele stal gevaccineerd wordt. Dat kan pas bij veulens ouder dan 4 maanden.

Rhinopneumonie

Dit is wederom een virus infectie, die zich op drie verschillende wijze zich kan presenteren.

  • Verkoudheidsvorm
  • Abortusvorm
  • Neurologische vorm

Het kan zich dus op verschillende manieren uiten en bescherming via vaccinatie is ook niet compleet. Het maakt de symptomen iets minder duidelijk zichtbaar. Als u er eens mee te maken hebt gehad zult u er waarschijnlijk wel tegen willen vaccineren. In ieder geval de neurologische vorm is nogal kwaadaardig en sommige paarden zullen een besmetting waarschijnlijk niet overleven.

West-Nijl Virus

Ook tegen west-nijl virus kun je tegenwoordig wat doen. Het virus dat oorspronkelijk uit Afrika komt is ook dit jaar gevonden in een vogel in Nederland. Ook hier tegen kan ik uw paard/pony beschermen. Via muggen wordt het overgedragen aan uw paard/pony. Het veroorzaakt neurologische verschijnselen aan gezien het zich in de hersenen bevindt. Uw paard kan het niet verspreiden naar andere paarden dat gebeurt alleen maar via muggen.

Vaccineren tegen west-nijl virus gaat door middel van twee vaccinaties in maart en april gegeven worden en daarna jaarlijks in april/mei om op deze manier te beschermen tegen dit virus.

Schimmel vaccinatie

Wat altijd belangrijk is hoe de weerstand van een paard is. Is deze verminderd dan bestaat er een kans op schimmelinfecties. Komen er schimmels vaak voor op de stal waar u met uw paard staat dan kan het vaccineren tegen die schimmels belangrijk zijn. Wilt u hiertegen behandelen dan is er een tweetal vaccinaties nodig die daarna elke 9 maanden word herhaald. Je kunt uw paard er ook tegen behandelen als er een paard in de buurt staat dat last van een schimmel heeft. Je beschermt uw paard ermee en de verschijnselen zijn goed te behandelen. Wat met alleen een schimmel vaak lastig te behandelen is zonder vaccinatie.